onsdag, maj 09, 2012

Det havererade världsmästerskapet


Hockey-VM i Stockholm hade kunnat vara den ultimata avslutningen för tusen och åter tusen hockeysupportrar från hela Sverige. Det skulle ha kunnat varit en efterfest där klubbfärger blandats och gemensamt skapat ett blågult hav på läktarna i Globen. En manifestation, en hockeyfest där det som förenar oss lyfts fram och lyfts upp. Det ville inte arrangörerna.

När biljetterna släpptes och vi kunde läsa om de tusentals kronor vi skulle varit tvungna att betala för att se Sveriges matcher blev det inte bara svårt för den fattige att gå på matcherna, det gjorde det omöjligt för dom flesta att prioritera en gemensam hockeyfest före de räkningar som ska betalas varje månad.

Arrangörerna gjorde ett vägval. Man hoppades att hockeyslipsarna och deras vänner skulle vara så många att de – trots 13 850 platser – skulle känna sig så exklusiva att det var värt att lyfta fram representationskortet. Nu vet vi att det inte blev så. Tvärtom stod de röda stolarna där som ett stilleben över ett organisatoriskt haveri.

Skandalen i Stockholm är ett faktum. Trots de senaste dagarnas desperata försök kan vi inte reducera arrangörernas sätt att hantera situationen till någonting annat än ett skolexempel på arrogans, avsaknad av känsla för sin publik och ett haveri i kommunikation. Nu kan inte ens ett VM-guld för Tre Kronor rädda den ansvariga organisationen.

Förbundet har visat ett öppet förakt för den hockeypublik som vecka efter vecka ser till att produkten ishockey har den höga status sporten har i Sverige. I jakten på att få skratta hela vägen till banken förträngde man möjligheten att få en generation hockeyungdomar som hela sitt liv skulle berätta historien om hur det var att på plats få uppleva ett hockey-VM på nära håll.

Tyvärr kommer jag att minnas årets arrangemang som det första när publiken inte var viktig – i alla fall inte för arrangörerna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Can Ι juѕt say what а cοmfort to uncover an indiѵidual who genuіnelу κnows whаt they are dіsсuѕsing
over thе internet. You ԁеfinitely know hοω to bгing an isѕue tο light anԁ make it impoгtant.
Μοre people ought to reaԁ this аnԁ underѕtand thiѕ side of thе story.
I was ѕurρrised you're not more popular given that you most certainly have the gift.

Have a look at my web-site; vida vacations
My web site :: vida vacations